大学英语四级考试阅读理解预测题.doc
Passage 1Surprisingly, no one knows how many children receive education in English hospitals, still less the content or quality of that education. Proper records are just not kept. We know that more than 850,000 children go through hospital each year, and that every child of school age has a legal right to continue to receive education while in hospital. Little wonder the latest survey concludes that the extent and type of hospital teaching available differ a great deal across the country. It is found that half of the hospitals in England which admit children have no teacher. A further quarter has only a part-time teacher. The special children's hospitals in major cities do best; general hospitals on the country and holiday areas are worst off. From this survey, one can estimate that fewer than one in five children have some contact with a hospital teacher and that contact may be as little as two hours a day. Most children interviewed were surprised to find a teacher in hospital at all. They had not been prepared for it by parents or their own school. If there was a teacher they were much more likely to read books and do math or number work; without a teacher they would only play games. Reasons for hospital teaching range from preventing a child falling behind and maintaining the habit of school to keeping a child occupied, and the latter is often all the teacher can do. The position and influence of many teachers was summed up when parents referred to them as "the library lady" or just "the helper". Children tend to rely on intimate school friends to keep in touch with school work. Once back at school, children rarely get extra teaching, and are told to catch up as best as they can. Many short-stay child-patients catch up quickly. But schools do very little to ease the anxiety about falling behind expressed by many of the children interviewed. 57. Which of the following statements is true? A) Every child in hospital receives some teaching.B) Not enough is known about hospital teaching.C) Hospital teaching is of poor quality.D) The special children's hospitals are worst off. 58. It can be inferred from the latest survey that_. A) hospital teaching across the country is similarB) each hospital has at least one part-time teacherC) all hospitals surveyed offer education to childrenD) only one-fourth of the hospital have full-time teacher 59. The hospital teachers are found_. A) not welcomed by the children and their parentsB) unnecessaryC) not quite helpfulD) capable 60. In order to catch up with their school work, children in hospital usually turn to_. A) hospital teachers B) schoolmatesC) parents D) school teachers 61. We can conclude from the passage that the author is_. A) unfavorable towards children receiving education in hospitalsB) in favor of the present state of teaching in hospitalsC) unsatisfied with the present state of hospital teachingD) satisfied with the results of the latest survey 试题解析 57. B)。由于题干没有给出明确的信息,只能根据四个选项的不同内容分别进行定位。根据第一段no one knows how many children receive education in English hospitals, still less the content or quality of that education. Proper records are just not kept.住院儿童的教育情况没有任何纪录,人们所知甚少,因此可确定B)为答案并排除C)。A)和D)涉及面比较广,根据第三段的half of the hospitals in England which admit children have no teacher,可排除A);D)的意思和第三段的最后一句正好相反,也应排除。58. D)。根据题干中的latest survey定位到第三段的内容,由第一句可排除A);由第二句要排除B)和C)。D)中的"四分之一"的医院不能直接得出,但可以通过计算得出;第三段第二句提到half of the hospitals(一半的医院)没有老师,第三句提到a further quarter(另有四分之一)只有一个兼职老师,剩下的医院当然占总数的四分之一。59. C)。由题干和选项内容可知此题涉及人们对于医院里老师的看法。由题干中的关键词the hospital teachers和第五段中的hospital teaching可知讲的为同一内容,从第五段的最后可以看出医院里的老师对于这些孩子和家长来说,只不过是 "the library lady" or just "the helper",其实帮助有限,只是keeping the children occupied,所以答案为C),同时排除D)。第四段的最后可以看出They had not been prepared for it by parents or their own school,家长和孩子只是没有想到医院里还可以有老师,并不是对此不欢迎或认为没有必要,所以A)和B)可以被排除。 60. B)。由题干中的catch up with their school work可以定位到第六段,其中出现了school work和catch up等词,这一段中指出:Children tend to rely on intimate school friends to keep in touch with school work其中的school friends和schoolmates在意义上相似,因此应选B)。61.C)。由题干可知本题是关于作者的态度。从文章第一段开头部分指出目前住院儿童受教育的状况。第二段指出住院的孩子同样享有接受教育的法定权利,以及下面内容中显示的医院教育的不完善,可推断作者对这种教育现状非常不满,C)正确,同时可排除B)。由第二段后半部分every child of school age has a legal right to continue to receive education while in hospital,可排除A);survey只是文中一点,而不是主题,所以D)不可能是答案。Passage 2New Zealand is one of the world's major island groups, stretching 1,700 km across the South Pacific Ocean, midway between the Equator and the South Pole. Its nearest neighbors Australia, Fiji and New Caledonia are all almost 2,000 km away. The North Island and the South Island make up most of New Zealand's 268,000 sq km, an area similar to that of the United Kingdom, the Philippines or the state of Colorado (USA). New Zealand is a temperate, oceanic land, the antipodes (恰恰相反的事物) of Spain, Portugal and western France. Its long main islands yield a spectacular coastline 10,000 km long and no inland locality is more than 110 km from the sea. New Zealand is endowed with every kind of landform, but is especially notable for the fact that about three-quarters of the country lies more than 200 meters above sea level. Much of the North Island's shape has been dictated by volcanic activity. The country lies across the "mobile" belt of the earth's crust which circles the Pacific Ocean. This is revealed in the shape of the land by features all common to the New Zealand landscape volcanoes, hot springs, mountain chains and active fault lines. The centre of the North Island is crowned by mildly active volcanoes reaching a height of 2,797m on Mount Ruapehu. New Zealand's famous thermal (温泉的) region runs northeast from here, through the country's largest lake, Taupo, and Rotorua to White Island in the Bay of Plenty. The mountains of the South Island reach the highest point in Mount Cook, 3,974 m high. It is the centre point of the 500 km long Southern Alps, a wild region of spectacular alpine peaks, lakes and remote "sounds". Beyond the mountain areas lie extensive rolling downlands in regions such as South Canterbury in the south and Hawkes Bay in the north. Rich, extensive plains grace Southland and Canterbury and the North Island's Waikato and Manawatu. 57. The geographical location of the New Zealand is across_. A) the Indian Ocean B) the North Pacific OceanC) the South Pacific Ocean D) the Equator 58. The climate in New Zealand can be described as_. A) mild and oceanic B) dry and coldC) dry and inland D) dry and oceanic 59. The landforms of New Zealand may include_. A) lakes, hot springs, long rivers and plainsB) volcanoes, hot springs, and mountain chains C) heights, mountain chains, lakes and plainsD) rivers, lakes and plains 60. From the passage we know that_. A) New Zealand has a very short coastlineB) earthquakes have greatly influenced North Island's shapeC) volcanic activities have greatly influenced North Island's shapeD) the country lies across the "mobile" belt of the earth's crust which circles the Atlantic Ocean 61. The country's thermal region_. A) runs from the center of the North Island northwestB) runs from the North to the SouthC) runs from the West to the EastD) runs from the centre of the North Island to northeast 试题解析 57. C)。由题干可知本题问的是新西兰的地理位置。文章第一段提到:New Zealand is one of the world's major island groups, stretching 1,700 km across the South Pacific Ocean, midway between the Equator and the South Pole(新西兰是世界主要的群岛国之一,往南太平洋延伸1700公里,处于赤道和南极之间),故选C)。58. A)。本题是关于新西兰的气候。从第二段第二句可知:New Zealand is temperate,oceanic land(新西兰属于海洋性气候,气候温和),与A)相符。因此可以排除B)和C);D)虽然有oceanic(海洋性的)但又提到dry(干旱的),与文中不符。59. B)。由题干中的landforms可定位到第三段。第三段提到The country lies across the "mobile" belt of the earth's crust which circles the Pacific Ocean(新西兰位于环太 平洋的地壳活动带上),This is revealed in the shape of the land by features all common to the New Zealand landscape - volcanoes, hot springs, mountain chains and active fault lines,因此反映在新西兰的地貌上具有以下特点:火山、温泉、山脉群及活动带,与B)相符。60. C)。由第三段第二句:Much of the North Island's shape has been dictated by volcanic activity(新西兰北岛的大部分地区曾受火山活动的影响)可知答案为C),同时排除B)。文章开始就提到新西兰是个岛国,因此其海岸线应该不短,所以A)不可选;D)认为新西兰位于环大西洋的地层活动带上,而原文提到的是环太平洋,故D)也不正确。61. D)。由题干中的thermal region可以定位到第四段第二句,New Zealand's famous thermal region runs north-east from here(新西兰的著名的温泉地区从此地一直往东北),句中的here即为前一句中的the centre of North Island新西兰北岛的中心,因此选D)。Passage 3Walt Disney started his animation career in Kansas City, Missouri, producing films that were a combination of cartoon and live action and starring a curious little girl named Alice. Hoping for greater success, he moved to Los Angeles in 1923, joining his brother, Roy. Once the creative possibilities with the Alice series were exhausted, Disney started producing films for a new animated character, Oswald the Lucky Rabbit, in 1927. Mickey Mouse was conceived the next year during a cross-country train ride, according to the "official" company history. Walt Disney had just been forced to give up the Oswald rights to his cruel New York distributor, who had exercised copyright control over the character. On the ride back home to Los Angeles, Disney made up a little mouse named Mortimer. His wife, Lillian, thought the name too pompous(华而不实的) and suggested Mickey. Steamboat Willie, Mickey's screen debut, was an instant hit, arriving in the same year, a time when technological advances in motion pictures, radio and the phonograph(留声机) were transforming mass culture. By the end of the 1930s, Mickey had starred in more than 100 cartoons. Mickey gradually transformed both physically and spiritually. His face was rounded out and his eyes went from black ovals to white eyes with pupils in the late 1930s. His face became friendlier, less rat-like. Mickey Mouse became the face that launched a thousand merchandise products. Watches. Pencils. Bed sheets. Alarm clocks. Telephones. He is one of the most merchandised faces ever about 4.5 billion a year in sales even though he's currently second to Winnie the Pooh for the Disney company. Mickey's popularity may have declined in the 1940s, but he gained new life in the 1950s with the airing of TV's Mickey Mouse Club and the opening of Disneyland in Anaheim, California. In the succeeding decades, Mickey has been a regular presence on television on the Disney Channel and is photographed daily alongside thousands of tourists at theme parks in California, Florida, France and Japan. "Mickey Mouse speaks an international language," Sklar said. "When I go to Tokyo and see how kids react to Mickey Mouse the same way they do in Paris. It's reassuring that there are some things that cross international boundaries." All from a simple cartoon. Said author Wasko: "Mickey represents a fascinating interweaving of culture, politics and economics." 62. Walt and his brother Roy worked together_. A) to create a cartoon character called AliceB) to produce the role of MickeyC) to resist giving up the character's rights to othersD) to make greater career success 63. Steamboat Willie was "Mickey's screen debut" (Line 1, Para. 4), which means that_. A) it was the first time that Mickey appeared in filmsB) this cartoon was a big successC) it was the last time that Mickey appeared in filmsD) Mickey was the leading role in this film 64. Mickey Mouse arrived on the world's cultural stage_. A) after a long-time effort by Walt Disney B) with white eyes with pupilsC) in 1928 D) with the name "Mortimer" 65. What can be inferred about Winnie the Pooh from the passage? A) Winnie the Pooh is another mouse.B) Winnie the Pooh appears more often than Mickey Mouse on TV.C) Winnie the Pooh is not an animated character.D) Winnie the Pooh is one product of the Disney company. 66. As an international star, Mickey_. A) knows many foreign languagesB) plays an important role in cross-cultural communicationC) has always been the most popular Disney characterD) has his face changed frequently 试题解析 62. D)。由题干中的人名Roy定位到第一段第二句话Hoping for greater success, he moved to Los Angeles in 1923, joining his brother, Roy,因此选D)。A)错在颠倒了创作艾丽丝这个动画形象与Walt和Roy合作的顺序;而B)错在Mickey的出现并不是两个人合作的结果;gave up the rights 是第二段中出现的事情,并且与Roy无关,故排除C)。63. A)。对于debut这个词的理解主要根据上下文。第三段介绍了米老鼠是怎样被迪斯尼创造出来的,而在第四段讲米老鼠登上舞台后迅速走红,并且在第一句话中还有arriving一词,可见debut的意思就是"初次登台",因此选A)。 64. C)。根据原文第四段中提到的in the same year(指的是第二段中的the next year,即1927年的第二年:1928年),可知C)是正确的。A)错在long-time effort上,因为米老鼠是迪斯尼在旅途中偶然构思出来的;B)对米老鼠的描述是米老鼠到了20世纪30年代晚期的形象,在它出现的早期眼睛是black ovals;D)中的名字只是迪斯尼最初对这只小老鼠的命名,随后他就根据妻子的建议把它改成了Mickey。65. D)。文章第六段提到He(指Mickey Mouse)is one of the most merchandised faces evereven though he's currently second to Winnie the Pooh for the Disney company,既然把Mickey Mouse和Winnie the Pooh给the Disney company带来的盈利作比较,可知Winnie the Pooh一定和Mickey Mouse一样是one product of the Disney company。66. B)。在文章的倒数第二段出现了international一词,但此处所说的Mickey Mouse speaks an international languages是一种形象的说法,不能取其本意,所以不能选A),而由其后的内容可知Mickey的作用是打破了国界,促进了不同文化间的交流,所以B)是答案。Passage 4New When one looks back upon the 1500 years that are the life span of the English language, he should be able to notice a number of significant truths. The history of our language has always been a history of constant change at times a slow, almost unnoticeable change, at other times a violent collision between two languages. Our language has always been a living growing organism, it has never been static. Another significant truth that emerges from such a study is that language at all times has been the possession not of one class or group but of many. At one extreme it has been the property of the common, ignorant folk, who have used it in the daily business of their living, much as they have used their animals or the kitchen pots and pans. At the other extreme it has been the treasure of those who have respected it as an instrument and a sign of civilization, and who have struggled by writing it down to give it some permanence, order, dignity, and if possible, a little beauty. As we consider our changing language, we should note here two developments that are of special and immediate importance to us. One is that since the time of the Anglo-Saxons(盎格鲁撒克逊人) there has been an almost complete reversal of the different devices for showing the relationship of words in a sentence. Anglo-Saxon (old English) was a language of many inflections. Modern English has few inflections. We must now depend largely on word order and function words to convey the meanings that the older language did by means of changes in the forms of words. Function words, you should understand, are words such as prepositi